Home Overige Waarom eindigen zoveel huwelijken in een scheiding?

Waarom eindigen zoveel huwelijken in een scheiding?

by Redactie
Waarom eindigen zoveel huwelijken in een scheiding

Ieder stel belooft het nog zo plechtig tijdens het jawoord: ‘tot de dood ons scheidt.’ In werkelijkheid loopt het helaas heel anders. Tegenwoordig eindigt namelijk bijna 40% van alle huwelijken in een scheiding. Hoe komt dat dan precies? Waar gaat het mis in al die relaties? Het antwoord daarop is niet zo simpel. Scheiden gebeurt om talloze redenen, soms al na een jaar, maar soms ook na een huwelijk van tientallen jaren. We zetten een aantal van de meest voorkomende redenen voor een scheiding voor je op een rijtje.

Gebrek aan genegenheid of intimiteit

In een relatie zijn intimiteit en genegenheid erg belangrijk. Vrouwen vinden gevoelens bijvoorbeeld heel erg belangrijk en willen genegenheid voelen als ze bij hun partner zijn. Mannen zijn vaak juist wat praktischer ingesteld. Voelen vrouwen en gebrek aan genegenheid of affectie, dan kan dat een reden zijn voor een scheiding.

Seksuele frustraties

Een vaak gehoorde reden voor een scheiding is het gebrek aan seks. Ontevredenheid over de kwaliteit of de kwantiteit van de seks kan leiden tot veel frustratie binnen een relatie.

Gebrek aan respect of vertrouwen

Bij een lange relatie zie je wel eens het onderlinge respect of vertrouwen wat wegzakt. Dit uit zich op allerlei kleine manieren (denk aan bepaalde denigrerende opmerkingen), maar kan desondanks dodelijk zijn voor een goed huwelijk.

Te weinig gemeen

Soms kan het zijn dat je qua interesses eigenlijk maar weinig gemeen hebt met je partner. In de eerste jaren kon de pure verliefdheid dit nog wel verbloemen, maar na verloop van tijd kan het feit dat jullie te weinig gemeen hebben een groot struikelblok worden voor jullie huwelijk.

De kinderen

Zijn er kinderen in het spel, dan kunnen die op meerdere manieren bijdragen tot een scheiding. Een voorbeeld: misschien zorgden jullie kinderen er wel voor dat de relatie standhield en kwamen de gebreken binnen jullie relatie aan de oppervlakte toen ze het huis uit gingen. Ook kinderen uit vorige relaties kunnen invloed hebben. In samengestelde gezinnen zie je vaker dat een scheiding het gevolg is van irritaties over elkaars kinderen.

Vreemdgaan

Dit is natuurlijk de klassieker: overspel. Niet altijd leidt een slippertje van één van beiden meteen tot een scheiding, maar op den duur kan het wel een rol spelen in het grote geheel.

Problemen over geld

Gaan jij en je partner op hele verschillende manieren met geld om, dan kan dat ook voor grote problemen zorgen binnen de relatie. Ruzies over het uitgavenpatroon kunnen heftig zijn en spelen best vaak een rol in een scheiding.

Red je huwelijk met hulp van buiten

Zit je zelf in een huwelijk dat op de klippen dreigt te lopen? Misschien is het dan slim om de hulp in te schakelen van een scheidingsbemiddelaar of een mediator. Die kan helpen een scheiding te voorkomen, of ervoor zorgen dat een daadwerkelijke scheiding op een goede manier wordt afgewikkeld. Zorgzaam Scheiden is een platform dat hierin in heel Nederland actief is. Zo vind je hier bijvoorbeeld een mediator uit Tilburg, of een bemiddelaar uit Alkmaar.

You may also like