Home Trouwplanning Voorbereiding op je huwelijk; breng ook een bezoek aan je notaris

Voorbereiding op je huwelijk; breng ook een bezoek aan je notaris

by Redactie
Voorbereiding op je huwelijk; breng ook een bezoek aan je notaris

Ga je je bruiloft voorbereiden, dan vind je overal wel checklists. De perfecte jurk en het mooiste pak, een toplocatie, uitnodigingen ontwerpen, je gastenlijst samenstellen, muziek, bloemen, enzovoorts enzovoorts. Eigenlijk allemaal dingen die met de dag zelf te maken hebben. Natuurlijk is dit allemaal super belangrijk voor deze mooie dag. Maar daarna heb je nog heel veel meer dagen en jaren te gaan met je partner. Ook hier moet je wat dingen voor regelen.

Huwelijkse voorwaarden?

Om alles goed te regelen moet je onderling afspreken wat jullie samen zullen delen en wat van ieder van jullie privé zal blijven. Vóór 1 januari 2018 werden bij een huwelijk automatisch alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk. Als je dat niet wilde, moest je huwelijksvoorwaarden opstellen.

Vanaf 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat iedere partner privé houdt wat hij/zij al had bij het aangaan van het huwelijk.

Niet voor ieder bruidspaar zullen huwelijkse voorwaarden nodig zijn, maar om te weten hoe dit voor jullie is, is het verstandig om je hier over te laten voorlichten. Voor het afsluiten van huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden moet je bij de notaris zijn, deze kan je ook precies uitleggen wat bij jullie situatie en wensen past.

Waarom zou je nu nog voor huwelijkse voorwaarden kiezen?

Je kunt verschillende redenen hebben om bij een huwelijk nog steeds huwelijksvoorwaarden te maken. Bijvoorbeeld:

  • Als je toch je gehele vermogen wilt delen met je partner.
  • Als je niet aansprakelijk wilt worden voor schulden die je partner tijdens het huwelijk alleen aangaat.
  • Als je al vóór het huwelijk een gemeenschappelijke woning in eigendom hebt waarbij het eigendom niet half-half is verdeeld, maar bijvoorbeeld 30-70% (door een huwelijk zonder huwelijksvoorwaarden wordt dit wel half-half).
  • Als je vóór het huwelijk een gemeenschappelijke zaak (zoals een woning) hebt aangekocht, waarbij één van beide partners meer eigen geld in de woning heeft geïnvesteerd dan de andere partner (door een huwelijk zonder huwelijksvoorwaarden wordt de vordering die de ene partner heeft op de ander gehalveerd).
  • Als je vóór het huwelijk al een eigen bedrijf hebt en je duidelijke afspraken wilt maken of je wel of niet iets moet vergoeden aan de gemeenschap.
  • Als je tijdens het huwelijk een eigen bedrijf wilt oprichten.

Om er zeker van te zijn dat alles goed geregeld wordt is het dus verstandig vóór jullie huwelijk contact op te nemen met je notaris. Daarna kunnen jullie met een gerust hart elkaar het ja-woord geven.

You may also like