Home Overige Scheiden als ondernemer: hoe zit het in elkaar?

Scheiden als ondernemer: hoe zit het in elkaar?

by Redactie
Scheiden als ondernemer

Na een lange tijd getrouwd te zijn geweest, wilt het toch niet meer werken. Een scheiding is de enige uitweg. Wanneer je als ondernemer zijnde te maken krijgt met een scheiding, is dit extra vervelend. Dit omdat de  partner in veel gevallen recht heeft op een een gedeelte van de onderneming. Om ervoor te zorgen dat de situatie op een prettige manier afgehandeld kan worden, is kennis op dit gebied noodzakelijk.

Alimentatie

Op het moment dat je gaat scheiden, zul je waarschijnlijk aan je ex-partner alimentatie moeten betalen. Voor de berekening van alimentatie zal er naar veel zaken gekeken moeten worden. Zo hangt het onder andere af van de rechtsvorm, de al behaalde resultaten en de toekomstverwachtingen. De situatie is daarom erg complex en hulp is vaak wenselijk. Het is bij een scheiding belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden. Hierbij zal de financiële situatie op de juiste manier bij de rechter gebracht moeten worden. Een advocaat is hierbij noodzakelijk.

De gevolgen voor de onderneming

De gevolgen van een scheiding wordt grotendeels bepaalt door de huwelijksvoorwaarden. Zo is niet iedereen getrouwd in gemeenschap van goederen. De huwelijksvoorwaarden garanderen niet altijd dat er de verdiensten van een onderneming niet mee worden genomen in de berekening. Het is daarom handig om dit goed uit te laten zoeken. Een expert op dit gebied inschakelen is vrijwel altijd een verstandige keuze. Wanneer het blijkt dat de onderneming mee moet worden genomen in de berekening, kan dit grote gevolgen hebben voor de onderneming zelf. Zo kan het zijn dat de ex partner recht op de helft van jouw aandelen. Meestal kiest de ex partner ervoor om dit in geld uit te laten betalen. Hierdoor moet jij als ondernemer beschikken over voldoende liquide middelen. In de meeste gevallen komt hier een lening aan te pas.

De belangen

Bij een scheiding worden de belangen van beide partijen meegenomen. Mocht jij de partij zijn die de ex partner wilt uitkopen, dan is het handig om te weten dat de situatie ook voor jou mogelijk moet zijn. Wanneer jij door de besproken regeling in financiële problemen zou komen, is dit niet de geschikte oplossing. Het mes snijdt hierbij aan beide kanten.

Hulp inschakelen

In de meeste gevallen is het handig om hulp in te schakelen bij een scheiding. Zo kan de hulp bestaan uit een mediator, maar ook uit een advocaat. Wanneer je hulp in wilt schakelen, zul je goed moeten kijken naar de expertise van de partij die je wilt laten helpen. Zo is niet iedereen gespecialiseerd in een zakelijke scheiding. Het is verstandig om direct samen te werken met een partij die dit wil is. Dit bespaart onderaan de streep veel tijd en geld. Daarnaast is het ook prettig om met iemand samen te werken waarbij je enigszins een klik hebt. Het is namelijk een erg gevoelige kwestie en enige begrip is daarbij prettig. Dit betekent niet dat je dikke vrienden hoeft te zijn, maar meer dat je goed met elkaar overweg kan.

You may also like